Скочи на садржај
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Svečano otvaranje NOMUS 2023

18. 10. 2023. @ 20:00 - 21:45

U sredu 18.10.2023. godine, Vojvođanski simfonijski orkestar pod umetničkim rukovodstvom maestra Aleksandra Markovića, nastupiće na svečanom otvaranju festivala NOMUS u Novosadskoj Sinagogi sa solistom Ivo Pogorelićem.

Program:

M Musorgski: Noć na golom brdu
S Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c-molu op. 18
M. Musorgski: Slike s izložbe

 

 

 

 

Ivo Pogorelić je trajno obeležio klasičnu muzičku scenu našeg vremena. Njegov jedinstveni muzički talenat, neuporediv virtuozitet i tehničko majstorstvo u kombinaciji s avanturističkim, savremenim duhom i autentičnim tumačenjem klavirske literature, svrstavaju ga među najoriginalnije umetnike današnjice. Osamdesetih godina prošlog veka Pogorelić postaje svetska muzička ikona, ekskluzivac kuće „Dojče gramofon“ s albumima koji postaju bestseleri i ostvaruje zgusnutu seriju nastupa širom sveta.

Aleksandar Marković je diplomirao u klasi Leopolda Hagera na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, a na Muzičkoj akademiji „Chigiana” u Sijeni, gde je pohađao majstorske kurseve, nagrađen je počasnom diplomom. Bio je dobitnik stipendije iz Fondacije „Herbert von Karajan” i pobednik 7. Mеđunarodnog takmičenja „Grzegorz Fitelbeg” u poljskom gradu Katovice. Aleksandar Marković raspolaže širokim simfonijskim i operskim repertoarom u stilskom opsegu od klasicističkih i romantičarskih, pa do najsavremenijh kompozicija. Njegovo interesovanje za muziku XX veka i avangardu ogleda se u izvođenju dela Hartmana, Šiskea, Ištvana Rože, Ligеtija, Lutoslavskog, Glasa, Pinčera, Jusupova, Salоnena. Markovićeva saradnja s poznatim svetskim simfonijskim ansamblima proteže se, između ostalog, na Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, simfonjske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, Škotskog Bi-Bi-Sija, Hrvatske radiotelevizije i Radio Praga, Katarsku, Slovenačku i Slovačku filharmoniju, Belgijski nacionalni orkestar, Orkestar Minhenskog radija, Orkestar „Beethoven” iz Bona, Оrkestar Koncerthauza iz Berlina i druge.

Prodaja ulaznica od 15. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i online (uplata na račun),  na linku OVDE .

Cene ulaznica: 4.000 dinara – parter sredina i galerija i 3.000 – dinara parter sa strane

 

 

Organizer

Muzička omladina Novog Sada
Phone
021 452 344
View Organizer Website

Venue

Sinagoga
Jevrejska 11
Novi Sad, 21000 Serbia
+ Google Map