Skoči na sadržaj
Loading događaji

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

VSO, Premil Petrović i Aleksandar Madžar

26. 3. 2022. @ 21:00 - 23:00

Program:
L. van Betoven: Koncert za klavir i orkestar br. 5
F. Šubert: Simfonija br. 9
Dirigent: Premil Petrović
Solista: Aleksandar Madžar, klavir
Prodaja ulaznica po ceni od 1000 i 500 dinara za đake, studente i penzionere u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II) svakog radnog dana od 9 do 13 časova, kao i dva sata pre početka koncerta na mestu događanja. Online: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/events
ALEKSANDAR MADžAR, klavir
„Maštovitost njegovog sviranja ogleda se u izboru programa – sve to govori o umetniku čiji su horizonti daleko širi nego što je slučaj kod mnogih njegovih vršnjaka… zaista izuzetno.” – Gardijan
Rođen u Beogradu 1968. godine, Aleksandar Madžar je počeo da uči klavir kod Gordane Malinović, a zatim je studirao u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od 1987. do 1989. godine usavršavao se kod Eliso Virsaladze u Moskvi, zatim kod Eduarda Mirzojana na konzervatorijumu u Strazburu i kod Danijela Blumentala u Briselu. Trenutno je profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu.
Pobednik je takmičenjâ u Ženevi (1986) i u Bolcanu („Feručo Buzoni”, 1989), a u Lidsu (1996) je osvojio treću nagradu. Povodom osvajanja nagrade na Takmičenju pijanista u Lidsu, kritičar Tajmsa Džerald Larner je opisao Madžara kao „najmaštovitijeg muzičara među finalistima”. Posle ovog uspeha karijera umetnika je vrtoglavo napredovala, prvenstveno na britanskoj muzičkoj sceni, gde je kao veoma traženi solista nastupao s Kraljevskom filharmonijom, Bi-Bi-Sijevim orkestrima Velsa, Škotske i Belfasta, Filharmonijom Bi-Bi-Sija, kao i Škotskim kamernim orkestrom. Takođe je koncertirao širom Evrope i Azije pod dirigentskim vođstvom Paava Berglunda, Ivana Fišera, Paava Jarvija, Karlosa Kalmara, Džona Nelsona, Libora Pešeka, Andrea Previna, Andrisa Nelsonsa, a kasnije i Marčela Viotija.
Svirao je i kao solista s Berlinskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, radijskim orkestrima Kelna i Frankfurta, s Češkom filharmonijom, Irskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom Belgije, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Štutgartskom filharmonijom, Seulskom filharmonijom pod palicom Munga Vuna Čunga. U kamernom muziciranju partner mu je violinista Ilja Gringolc (s kojim je izveo sve Betovenove violinske sonate na Nomusu 2007, festivalima u Verbijeu, Kjotu i JužnojAmerici), kao i sopran Julijane Banze, s kojom je nastupao u Bilbaou, Valensiji i Lisabonu. Debijem na Međunarodnom pijanističkom festivalu u Majamiju u sezoni 2007/08. postigao je fascinantan uspeh, da bi mu sledeće dve, između ostalih angažmana, donele i solističke koncerte na različitim kontinentima, posebno u Kini, ali i u Tokiju i Kardifu, najzad i saradnju s holandskom violinistkinjom ruskog porekla Lizom Ferčman. S njom je nastupao u Holandiji (Hag) i amsterdamskoj dvorani Koncertgebaua. Veliki odjek doživela je i Madžarova velika australijska turneja izvedena septembra 2017. s izvanrednim nemačko-francuskim violončelistom mlađe generacije Nikolasom Altštetom na festivalu „Musica Viva”, umetnikom poznatim i festivalskoj publici Nomusa, takođe i posetiocima koncerata Vojvođanskih simfoničara s kojima je nastupio kao solista.
Aleksandar Madžar je održao brojne resitale u Evropi, Americi i Aziji, među kojima su i koncerti u Berlinu, Parizu, Londonu, Briselu, Firenci, Amsterdamu, Hagu, Milanu, Hamburgu, Minhenu, Edinburgu, Pragu, Bonu, Bostonu, Beogradu. Ostvario je turneje u Japanu, Kini, SAD-u i Kolumbiji, učestvovao na brojnim festivalima, kao što su Bemus i Nomus, Festival Ive Pogorelića, zatim festivali u Bad Kisingenu, Šlezvig-Holštajnu, Badu Verishofenu, Verbijeu, Ruru, Davosu, Salcburgu, Aldeburgu, Lucernu, Delftu.
Snimao je za nemačku diskografsku kuću „BMG/Classic FM” (Šopenovi klavirski koncerti sa Simfonijskim orkestrom Frankfurtskog radija i Dmitrijem Kitajenkom), te francuski „Arion” i švedski „Intim Music”.

PREMIL PETROVIĆ, dirigent
Premil Petrović je osnivač, umetnički direktor i dirigent simfonijskog ansambla „No Borders Orchestra”. Dirigovanje je studirao u klasi profesora Vinfrida Milera na Visokoj školi za muziku „Hans Ajzler“ u Berlinu. Bio je stipendista Fondacije „Hajnrih Bel“, kao i član Akademije Nemačke banke „Muzički teatar danas“, što mu je omogućilo da prisustvuje kursevima interpretacije koje su držali vodeći svetski dirigenti današnjice. Godine 1996. osnovao je i vodio muzičko pozorište u Bioskopu „REKS“. Ubraja se u vodeće muzičke ličnosti poreklom iz Srbije. Živi u Berlinu, sarađuje s orkestrima širom sveta i nastupa na vodećim međunarodnim festivalima.
Repertoar Premila Petrovića uključuje istorijske interpretacije stare muzike, klasično-romantičarska operska i simfonijska dela kao i brojne svetske premijere novih kompozicija. Dobitnik je prve nagrade „Hans Ajzler“ u Berlinu upravo za interpretaciju savremene muzike. Poseban afinitet gaji prema stvaralaštvu Isidore Žebeljan, jedne od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitorki, objavivši i nekoliko izdanja njenih ostvarenja. Premijerno je izvodio njene opere na festivalima u Bregencu (Austrija) i Sijeni (Italija), kao i na Muzičkom bijenalu u Zagrebu (Hrvatska) itd.
Premil Petrović često diriguje predstavama eksperimentalnog muzičkog teatra, poput produkcije Šenbergovog „Pjeroa mesečara“ u Berlinu (HAU 1), u režiji Brusa Labrusa. Za njegov film istog naslova (premijerno prikazanom na Berlinalu 2014), ostvario je snimak ove Šenbergove vokalno-instrumentalne muzike. Film je osvojio Nagradu „Tedi“.
Godine 2014. sarađivao je s režiserom Bretom Bejlijem na novoj produkciji Verdijeve opere „Magbet“ u Kejptaunu (Južna Afrika), s kojom je nastupao na nekim od najznačajnijih festivala u Evropi i svetu (Beč, Pariz, Brisel, Roterdam, Brizbejn, Makao, London, Hamburg, Atina, Lisabon itd). Radio je i s Vankuverskom operom u Kanadi, Teatrom „Colon“ u Buenos Ajresu i Operom u Filadelfiji (SAD), filharmonijskim orkestrima Kejptauna, Oklanda (Novi Zeland), Jerevana (Jermenija), kao i raznim evropskim orkestrima.
Prvi kompakt-disk s „No Borders Orchestra“ za „Universal Music/Deutsche Grammophon“ objavio je 2015. godine.

Detalji

Datum:
26. 3. 2022.
Vreme:
21:00 - 23:00
Kategorija:

Mesto

Sinagoga
Novi Sad, + Google Map