Скочи на садржај
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Novogodišnji GALA koncert

24. 12. 2017. @ 21:00 - 23:00

VEČE BEČKIH VALCERA, POLKI, MARŠEVA I POPULARNIH ARIJA

Milijana Nikolić, mecosopran

U poslednjih 15 godina umetnički poduhvati Milijane Nikolić stekli su domete koji je s pravom svrstavaju u vodeće svetske mecosoprane mlađe generacije. Samo u 2015. godini u Metropoliten operi u Njujorku usledili su angažmani u dvema raritetnim operama Donicetijeve Trilogije: Ana Bolena i Roberto Devero. U Ani Bolen, Milijana je nastupala uz najeminentnija imena svetske operske scene (Sondra Radvanovski, Ildar Abdrazakov i dr.), pod vođstvom Marka Armilijata, kada je imala i svoj broadcast debi, što se smatra posebnim kuriozitetom, budući da se predstava prenosi preko radija u SAD i Kanadi.

Na svetskim scenama, Milijana peva vodeće mecosopranske partije širom Evrope, Amerike, Azije, Australije i Novog Zelanda. Profesionalni počeci Milijane Nikolić vezuju se za operu Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je još kao student debitovala u operama Pepeljuga i Kavalerija rustikana.

U Beogradu je i diplomirala, u klasi prof. Radmile Smiljanić, da bi već 2001. postala stipendista milanske Skale. Njen debi sa glavnom ulogom u Skali bila je već 2002. u ulozi Kunice u Verdijevom Obertu, da bi ovu ulogu ponovila u Đenovi. Ostali italijanski angažmani bili su Ifigenija na Tauridi na otvaranju sezone 2002/2003. u Skali, a zatim u Rimskoj operi, pod palicom maestra Rikarda Mutija, Ema u Donicetijevoj operi Hugo, grof od Pariza u Teatru Doniceti u Bergamu a ulogu je ponovila u milanskoj Skali kao i u Teatru Belini u Kataniji. Ova opera snimljena je na CD za Naksos. Otpevala je Rosinijevu Malu svečanu misu i Fenenu u Nabuku u Sardiniji.

Milijana je nastupila na više festivala: na finskom festivalu Savonlina 2010. pevala je Karmen, gde se vratila 2014. u ulozi Dalile, i solo deonicom u Verdijevom Rekvijemu. Tumačila je i naslovnu ulogu u Juditha triumphans 2010. na festivalu Maćerata u Italiji, kao i na svetskoj premijeri opere Bliss za Operu Australija u Sidneju, Melburnu, ali i Edinburškom festivalu. Pre 10 godina započela je sjajnu saradnju sa Sidnejskom operom u Australiji gde je kao gost otpevala brojne uloge: Karmen, Amneris (Aida), Ježibaba (Rusalka), Acučena (Trubadur), Venus (Tanhojzer), Ulrika (Bal pod maskama) i Adelaida (Arabela). Njena Amneris za Handa operu u Sidnej harburu 2013. ovekovečena je na DVD-u, a 2012. je upravo u ovoj ulozi napravila svoj debi u Americi za Mičigen operu.

U Aziji, Milijana je pevala Eboli u Don Karlosu (Seul, Koreja), kao i za operu Hong Konga. Bila je i Dalila u operi Samson i Dalila u produkcijama Tokio Metropoliten opere. Na Kanazava festivalu u Japanu predstavila se serijom koncerata gde je pevala dela ruskih kompozitora, a nastupala i sa Filharmonijom Hong Konga i Hong Kong Sinfonijetom.

Emil Tabakov, dirigent

Diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „Prof. Pančo Vladigerov“ u Sofiji na odsecima za dirigovanje u klasi Vladi Simeonova, kontrabas u klasi prof. Todora Toševa i kompoziciju u klasi prof. Marina Goleminova. Dirigovao je operske produkcije u Teatru La Feniče u Veneciji, Teatru Ređo u Torinu, koncerte simfonijske muzike sa Nacionalnim orkestrom Francuske, Filharmonijskim orkestrom Francuskog radija, Orchestre National d’Ile de France, Nacionalnim orkestrom Lila, Nacionalnim orkestrom Lorena, orkestrima Avinjona, Kana, Nanta, Simfonijskim orkestrom Arene iz Verone, Simfonijskim orkestrom Čajkovski Moskovskog radija, Moskovskom filharmonijom, Orkestrom Nove Rusije, Novom filharmonijom Vestfalena, Simfonijskim orkestrom Bohuma, filharmonijama Seula, Tokija, Bukurešta (Žorž Enesku), Atine i Beograda, kao i simfonijskim orkestrima Rio de Žaneira, Sao Paola, Meksiko Sitija, Montereja, Istanbula i Ankare.
Njegov repertoar je ogroman, pokazuje raznovrsnost stilova od klasičnog i romantičnog do dela savremenih autora. Snimci koje je načinio značajni su i uključuju kompletne Malerove simfonije na 15 CD-ova, sve Bramsove simfonije, uvertire, Nemački rekvijem i klavirske koncerte, kompletne Skrjabinove simfonije, kao i Betovenove klavirske koncerte. Tu su još dela Bartok i Verdija, za kuće Balkanton, Elan, Capriccio Delta, Mega-Music, Pentagon, Gega-New i Emi. Dobitnik je prestižnih nacionalnih muzičkih nagrada.

Prodaja ulaznica će se vršiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta po ceni od 1000, 1200 i 1400 dinara. Tačno vreme početka prodaje će biti naknadno objavljeno.

Details

Date:
24. 12. 2017.
Time:
21:00 - 23:00

Venue

Srpsko narodno pozorište
Pozorišni trg 1
Novi Sad, Vojvodina 21000 Serbia
+ Google Map
View Venue Website