Скочи на садржај

Februarski koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra

U četvrtak, 22. februara, Vojvođanski simfonijski orkestar nastavlja svoju koncertnu sezonu 2017/18. u Sinagogi, sa početkom u 20 časova. Koncert će početi izvođenjem Muzike za žičane instrumente, udaraljke i čelestu Bele Bartoka i to prvi put u Novom Sadu. Upravo ova kompozicija, čiji nastanak se vezuje za 1936. godinu, smatra se jednom od najpoznatijih čuvenog mađarskog kompozitora. Tih tridesetih godina XX veka, Bartok se intenzivno bavio proučavanjem muzike za instrumente sa klavijaturom barokne i pretklasične epohe. Rezultat toga predstavlja pomenuta kompozicija, koja po rasporedu instrumenata i stavova podseća na vrstu baroknog koncerta – končerto groso.

Drugi deo koncerta je rezervisan za nešto „klasičniji“ zvuk, kada će simfoničari izvesti Šubertovu Petu simfoniju. Da su veliki uzori ovog kompozitora bili Hajdn i Mocart, može se čuti u ovom delu, nastalom 1816. godine

Za dirigentskim pultom će biti Aleksandar Kojić, stalni dirigent Orkestra Srpskog narodnog pozorišta.

Ulaznice se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II) svakog radnog dana od 8 do 14 časova, kao i dva sata pre početka koncerta na mestu događanja, po ceni od 500 dinara.

Koncert će biti repriziran u subotu, 24. februara u Pančevu, zahvaljujući saradnji sa Kulturnim centrom ovog grada.