Skoči na sadržaj

Vojvođanski simfonijski orkestar svira u čast Rudolfa Bručija

U četvrtak, 30. marta, upravo na dan kada je Rudolf Bruči rođen 1917. godine, Vojvođanski simfonijski orkestar će svirati u čast ovog kompozitora koji pripada najznačajnijim domaćim muzičkim stvaraocima 20. veka, u Sinagogi sa početkom u 20.00 časova. Ovim koncertom će se „simfoničari“ priključiti drugim kulturnim institucijama, orkestrima, ansamblima, solistima, čija ideja je obeležavanje jubileja i ukazivanje na značaj Rudolfa Bručija u razvoju kulturnog i umetničkog života naše sredine kroz funkciju prvog dekana Akademije umetnosti Novi Sad, direktora Opere Srpskog narodnog pozorišta, direktora Muzičke škole „Isidor Bajić“, ali i kao visoko pozicioniranog i nagrađivanog kompozitora na prostorima bivše Jugoslavije i šire.

Vojvođanski simfonijski orkestar će kao jedini reprezentativni i institucinalizovani simfonijski orkestar u Vojvodini izvesti Bručijeva kapitalna simfonijska dela, koja se ubrajaju u njegova najuspelija ostvarenja. Veče će početi Sinfoniom Lestom (1965), kompozicijom nagrađenom zlatnom medaljom na najvećem svetskom konkursu, Konkursu kraljice Elizabete, 1965. godine u Briselu. Nakon toga ćemo čuti Koncert za trombon i orkestar br. 2 (1961) u kojem će se kao solista predstaviti Đerđ Đivičan, mađarski trombonista. Đivičan će u okviru svog gostovanja u Novom Sadu održati i masterklas za studente trombona 28. i 29. marta u Srpskom narodnom pozorištu. U drugom delu koncerta publika će moći da čuje Treću simfoniju (1974), delo u kojem su sjedinjeni svi moderni principi izgradnje velikog orkestarskog dela. Za dirigentskim pultom će biti maestro Ilmar Lapinš, direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra gubernije Irkutsk u Sibiru (Rusija).

 

Prodaja ulaznica po ceni od 400 dinara se vrši u Muzičkoj omladini Novog Sada svakog radnog dana od 8 do 14 časova, kao i dva sata pre početka koncerta na mestu događanja.