Скочи на садржај

Vojvođanski simfonijski orkestar svira u čast Rudolfa Bručija

У четвртак, 30. марта, управо на дан када је Рудолф Бручи рођен 1917. године, Војвођански симфонијски оркестар ће свирати у част овог композитора који припада најзначајнијим домаћим музичким ствараоцима 20. века, у Синагоги са почетком у 20.00 часова. Овим концертом ће се „симфоничари“ прикључити другим културним институцијама, оркестрима, ансамблима, солистима, чија идеја је обележавање јубилеја и указивање на значај Рудолфа Бручија у развоју културног и уметничког живота наше средине кроз функцију првог декана Академије уметности Нови Сад, директора Опере Српског народног позоришта, директора Музичке школе „Исидор Бајић“, али и као високо позиционираног и награђиваног композитора на просторима бивше Југославије и шире.

Војвођански симфонијски оркестар ће као једини репрезентативни и институцинализовани симфонијски оркестар у Војводини извести Бручијева капитална симфонијска дела, која се убрајају у његова најуспелија остварења. Вече ће почети Синфониом Лестом (1965), композицијом награђеном златном медаљом на највећем светском конкурсу, Конкурсу краљице Елизабете, 1965. године у Бриселу. Након тога ћемо чути Концерт за тромбон и оркестар бр. 2 (1961) у којем ће се као солиста представити Ђерђ Ђивичан, мађарски тромбониста. Ђивичан ће у оквиру свог гостовања у Новом Саду одржати и мастерклас за студенте тромбона 28. и 29. марта у Српском народном позоришту. У другом делу концерта публика ће моћи да чује Трећу симфонију (1974), дело у којем су сједињени сви модерни принципи изградње великог оркестарског дела. За диригентским пултом ће бити маестро Илмар Лапинш, директор и шеф-диригент Симфонијског оркестра губерније Иркутск у Сибиру (Русија).

 

Продаја улазница по цени од 400 динара се врши у Музичкој омладини Новог Сада сваког радног дана од 8 до 14 часова, као и два сата пре почетка концерта на месту догађања.