Скочи на садржај

VSO NA NOMUS FESTIVALU

Nomus 2019.
Dirigent: Aleksandar MARKOVIĆ (Srbija / Austrija)
P r o g r a m:
G. MAHLER: Simfonija br.7, „Pesma noći“
Subota, 13. april
20h, Sinagoga

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina karata: www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica:
1.000,00 dinara parter sredina i galerija i 800,00 dinara parter sa strane

Realizaciju koncerta pomogao: Austrijski kulturni forum 

Pokrovitelj festivala Nomus 2019. Grad Novi Sad

ALEKSANDAR MARKOVIĆ, dirigent, Austrija/ Srbija
Harizmatični, podsticajni i nadahnuti simfonijski i operski dirigent, koji je uživao visoki ugled na poziciji šefa-dirigenta Tirolskog državnog teatra i orkestra u Insbruku, muzičkog direktora i glavnog dirigenta Filharmonije iz Brna, kao i muzičkog direktora Opere „North”.
Diplomirao je u klasi Leopolda Hagera na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, a na Muzičkoj akademiiji „Chigiana” u Sijeni, gde je pohađao majstorske kurseve, nagrađen je počasnom diplomom. Bio je dobitnik stipendije iz Fondacije „Herbert von Karajan” i pobednik 7. Mеđunarodnog takmičenja „Grzegorz Fitelbeg” u poljskom gradu Katovice. Aleksandar Marković raspolaže širokim simfonijskim i operskim repertoarom u stilskom opsegu od klasicistićkih i romantičarskih, pa do najsavremenijh kompozicija. Intersovanje za muziku XX veka i avangardu ogleda se u izvođenju dela Hartmana, Šiskea, Ištvana Rože, Ligеtija, Lutoslavskog, Glasa, Pinčera, Jusupova, Salоnena.
Markovićeva saradnja s poznatim svetskim simfonijskim ansamblima proteže se, između ostalog, na Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, simfonjske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, Škotskog Bi-Bi-Sija, Hrvatske radiotelevizije i Radio Praga, Katarsku, Slovenačku i Slovačku filharmoniju (s kojom je snimio kompat-disk Grešna žena za „Supraphon”), Belgijski nacionalni orkestar, Orkestar Minhenskog radija, Orkestar „Beethoven” iz Bona, Оrkestar Koncerthausa iz Berlina i druge. Pamte se i umetnikovi uspešni debii s Operskim ansamblom i Simfonijskim orkestrom iz Vupertala, Kamernim orkestrom iz Lozane, Somfonijskim orkestrom Teatra „Verdi” u Trstu, filharmonijama iz Bremena i Libeka, Minhenskim kamernim orkestrom.
Među ostalim dirigentskim angažmanima izdvajaju se i nastupi sa Simfonijskim orkestrom Španskog radija i televizije, Drezdenskom, Štutgarskom, Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, Državnom kapelom iz Halea, Bečkim i Praškim simfonijskim orkestrom, Orkstrom „Mozarteum” iz Salcburga, Bečkim kamernim orkestrom, Državnim orkestrom Braunšvajga, Filharmonijom „Janaček” iz Ostrave, Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, „Kremeratom Baltikom” i još nizom svetski uglednih evropskih ansambala.

VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR, Srbija
Nastavljač Vojvođanskih simfoničara, orkestar je od februara 2011. godine formiran kao Vojvođanski simfonijski orkestar, organizovan po principu ansambla „stađone”. Do sada je ostvario blizu 100 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko 70 premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak, Laura Vukobratović, Dejan Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić, Ksenija Janković i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostujućih dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima.
Jula 2014. Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Oba festivalska koncerta pozitivno su ocenjena u pisanim i elektronskim medijima, dok je mladi hrvatski violinista Marko Gracijani, solista u Koncertu za violinu i orkestar Petra Čajkovskog, dobio za svoju interpretaciju nagradu „Judita” dnevnog lista Slobodna Dalmacija. U obrazloženju žirija stoji i da je „prinos ostvaren s vrsnim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Berislav Skenderović, pohranio trajan trag u srcima splitskih štovatelja glazbe”. Priznanje našem ansamblu stiglo je i od časopisa Muzika klasika, čiji žiri mu je za uspešnost delovanja u 2014. dodelio nagradu za orkestar godine. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.
U sezoni 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike, beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući s poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom „Janoška“, te s nekoliko vrsnih umetnika operske scene.
*ceo tekst preuzet sa sajta: http://www.muzickaomladina.org/?event=vojvodanski-simfonijski-orkestar-3&event_date=2019-04-13