Скочи на садржај

Vek od prisajedinjenja

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Pokrajinska vlada će 24. i 25. novembra nizom manifestacija u Novom Sadu obeležiti te značajne jubileje.

Tim povodom, u subotu 24. novembra u 10 časova u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici biće otvorena Interaktivna postavka „1918“ koju će činiti više multimedijalnih i drugih celina, posvećenih najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Istog dana, na Trgu slobode u 21 čas, biće održan koncert na kojem će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski big bend orkestar i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine.

U nedelju, 25. novembra u 10 časova biće otvoren „Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“ koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije. Na akademiji će zajednički nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Izvor: Pokrajinska vlada
http://www.rtv.rs/sr_lat/1918/vek-od-prisajedinjenja-program-obelezavanja
1918-prisajedinjenje-1