Скочи на садржај

Simfonijska bajka „Peća i vuk“, koncert za decu

Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izvešće simfonijsku bajku za decu „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva. Orkestru će se na sceni u ulozi naratora pridružiti prvak Pozorišta na Terazijama, glumac Dragan Vujić Vujke.

Koncert se izvodi pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao jedan od projekata koji je finansiran kroz konkurs Fondacije „Publika u fokusu“ sredstvima opredeljenim iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu. Program „Publika u fokusu“ započela je Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” krajem 2017. godine sa ciljem osnaživanja ustanova kulture čije se sedište nalazi na teritoriji Grada Novog Sada i opštinama Sremski Karlovci, Irig i Beočin, u procesu razvoja publike, kako bi se povećalo učešće građana u javnom kulturnom životu.

S obzirom da ustanove kulture, poput Vojvođanskog simfonijskog orkestra, igraju presudnu ulogu u približavanju kulturnog nasleđa i savremenog kulturnog stvaralaštva široj publici, Fondacija „Novi Sad 2021“ izlazi izvan „zone komfora“ i vrednosti savremenog stvaralaštva približava najmlađoj publici organizacijom ovog nesvakidašnjeg koncerta na neobičnom mestu.  Ovo koncertno izvođenje simfonijske bajke Sergeja Prokofjeva ujedno je i deo strategije podizanja kapaciteta Fruške gore, koju u saradnji sa pokrajinskom vladom razvija Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”. Fondacija će u narednom periodu na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, više od 300 kulturnih radnika i više od 40 nevladinih organizacija.

O simfonijskoj bajci

Sergej Prokofjev, kompozitor „Peće i vuka“, ovim delom želeo je da nauči mlade slušaoce kako da slušaju orkestarsku muziku i shvate njen sadržaj. U tom smislu, imao je uzbudljiv izazov – kako deci predškolskog i školskog uzrasta približiti jednu od apstraktnih umetnosti, kako predstaviti instrumente velikog simfonijskog orkestra…

Zainteresovan pričom o dečaku Peći koji uz pomoć životinja i lovaca uspeva da uhvati zlog vuka, kompozitor piše simfonijsku bajku. Svaki lik iz bajke predstavljen je instrumentom orkestra. Mačku predstavlja klarinet, ptičicu flauta, patku oboa, vuka horna, dedu fagot, a Peću gudački instrumenti.