Vojvođanski Simfonijski Orkestar

Vojvođanski simfonijski orkestar osnovan je 2011. godine kao reprezentativni sastav APVojvodine, pokrajinska institucija od kulturnog značaja , a organizovan po principu ansambla „staggione“. Za pet godina postojanja, ostvario je četrdeset koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i dobre interpretativne standarde. Vojvođanski simfonijski orkestar privlači na svoje koncerte u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu uvek brojnu publiku koja je svojim odobravanjem pokazala da njena očekivanja u pogledu kvaliteta simfonijskog zvuka, izvođačke discipline, sigurnosti i ujednačenosti sviranja nisu izneverena. Insistiranjem na raznolikosti klasičnog, ponekad i žanrovski šireg repertoara (posebno kada su u pitanju popularniji, takozvani Gala novogodišnji koncerti), orkestar se do sada najbolje predstavljao u poznoromantičarskim delima simfonijske i koncertantne literature, pleneći raskošnim zvukom, širokom dinamičkom skalom i raspevanim kantilenama, ali se odlično iskazivao i u interpretacijama kompozicija XX veka, kao i savremenog domaćeg stvaralaštva. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno jespomenuti maestre kao što su Hesus Medina, Frančesko Di Mauro, Nikolaj Lalov, Erol Erdinč, Klaudio Koen, Filip Grinberg, Berislav Skenderović, te aktivne soliste među kojima su bili Ksenija Janković, Rita Kinka, Nebojša Jovan Živković, Ratimir Martinović, Lajko Feliks, Marko Gracijani, Mladen Čolić, Laslo Fenjo i još niz, takođe, izvanrednih interpretatora. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostiju-dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, te je kao takav nastupio i na otvaranju festivala Kotor Art 2005, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini, redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima. U leto 2014. prvi put je gostovao u Republici Hrvatskoj na dva značajna letnja festivala – Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnjim igrama, a iste godine dobio i nagradu časopisa Muzika klasika kao „orkestar godine“. U novembru 2015. godine VSO je prvi putzapaženo muzicirao u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradua oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.
U sezoni 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike, beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući s poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom „Janoška“, te s nekoliko vrsnih umetnika operske scene kao i koncert „Korzo“ koji se održava 2018. godine u septembru mesecu.

.

Naš tim

Mirela Ivančević
Mirela IvančevićPropagandni referent
Mirela Ivančević, rođena 1988. godine. Nakon završene srednje muzičke škole „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici, smer muzički saradnik, 2007. upisuje muzikologiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Studiranje nastavlja 2011. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde upisuje master studije kulturologije. Bavi se temom pod nazivom „Muzičko obrazovanje devojaka u Srbiji 19. veka“. U Vojvođanskom simfonijskom orkestru radi od 2013. godine.
Voli život. Večiti optimista sa ružičastim naočarama. Osmeh joj je zaštitni znak 
Moto: „Živi svaki dan kao da je poslednji“.
Roman Bugar
Roman BugarDirektor
Roman Bugar – rođen 1985. u Zrenjaninu. Student Akademije umetnosti u Novom Sadu, podgrupe za violinu, postaje 2004 a 2008. upisuje magistraturu u Banja Luci, u klasi prof. Uroša Pešica i kasnije kod prof. Marije Misite. Godine 2009. obnavlja Zrenjaninski kamerni orkestar a iste godine postaje koncertmajstor i dirigent orkestra Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine. Za predsednika velikog Festivala folklora Rumuna iz Vojvodine izabran je 2011, a dve godine kasnije osnovao je Zrenjaninsku filharmoniju.
Prva violina je u Gudačkom kvartetu „Panonija“, sarađuje sa različitim orkestrima u Srbiji. Godine 2015. postavljen je na mesto vršioca dužnosti direktora Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Iste godine postaje vlasnik muzičkog studija M 2932.
Hobi mu je pecanje i veliki je ljubitelj konjarstva.